Forteca Świerklany

IV liga – grupa: śląska II – Aktualności, Wyniki, Mecze, Tabele, Statystyki

Zarząd LKS FORTECA Świerklany wyda stosowne oświadczenie w sprawie zakłócenia porządku społecznego i wywołanych incydentów podczas meczu FORTECY Świerklany, przez przedstawicieli klubu KS Świerklany.

21 marca, 2015 |

Treść oświadczenia.

Zarząd LKS FORTECA Świerklany potępia działania władz klubu KS Świerklany, w związku z zaistniałym incydentem zakłócenia porządku przed stadionem w Świerklanach na ul. Zamkowej 6A podczas meczu IV ligi w dniu 21.03.2015r pomiędzy LKS FORTECA Świerklany – GKS Radziechowy-Wieprz, w którym interweniowały służby policji.

Niezrozumiałe są dla nas sprawy związane z przyjściem władz klubu KS Świerklany z Prezesem Arturem Dzwonkiem na czele oraz członków klubu pod bramę stadionu i rzucanie petard na drodze dojścia do stadionu w czasie, gdy kibice FORTECY Świerklany, w tym kobiety i dzieci spokojnie udawali się na mecz.

Mając na uwadze aspekt sportowy całej sprawy, to klub KS Świerklany nie był zainteresowany widowiskiem IV ligowego meczu, tylko swym postępowaniem udowodnił, iż dla niego nie liczy się dobro sportu, dzieci i młodzieży.

Również nie rozumiemy postępowania pedagoga świerklańskiego gimnazjum, wychowawcy dzieci i młodzieży Pana Sławomira Sobika, który zaangażował się w tą nieprzemyślaną i niesportową akcję, dając przykład jego działań, angażując w to uczniów i zawodników klubu. Nie możemy doszukać się aspektu sportowego, wychowawczego i etycznego dzieci i młodzieży w zaistniałym wydarzeniu.

Uważamy, że postępowania takie i działania nie wpływają pozytywnie na rozwój dzieci i młodzieży w duchu sportowym i koleżeńskim w naszej Gminie.

Informujemy również, iż nasz klub za organizację meczu otrzymał od obecnego delegata PZPN pozytywną opinię.

Kibiców i sympatyków klubu LKS FORTECA Świerklany zapraszamy na kolejne mecze, które zawsze odbywały się w przyjemnej i sportowej atmosferze, zapewniając bezpieczeństwo i organizację meczu zgodnie z przepisami i zaleceniami PZPN.

• Tabela

KS 27 Gołkowice14-263

Pełna tabela

• INFO